Buddy Netwerk: “De dankbaarheid van mijn maatje is bijzonder”
Elke week bezoekt Ossie zijn ‘maatje’, een 84-jarige dame met wie hij gezellige dingen onderneemt. Hij is haar ‘Buddy’, iemand die regelmatig contact met haar heeft. Hij vertelt over zijn ervaringen.
Anderhalf jaar geleden begon Ossie als vrijwilliger bij Buddy Netwerk. Hij werd eerst gekoppeld aan een heer van 94 jaar, zijn maatje, die hij regelmatig ging bezoeken. Ossie vertelt: “Hij had in Amerika een bedrijf gehad en zijn kinderen woonden daar nog. In Nederland had hij niemand. Ik ging wekelijks naar hem toe. We kletsten veel en ik hielp hem met zijn elektronica, zoals het aansluiten van de dvd-speler. Ik ging er graag heen, maar uiteindelijk werd hij opgenomen. Sinds 7 maanden heb ik een ander maatje, een vrouw van 85. Een totaal ander iemand. Een kordate dame. Ze heeft veel tegenslag gehad, veel sterfgevallen in de directe familie, en ze heeft beginnende dementie. Met haar onderneem ik dingen buitenshuis, zoals boodschappen doen. En elke ochtend en avond bel ik om haar eraan te herinneren dat ze moet eten, anders vergeet ze dat.”
Niemand over de vloer
Waarom bezoekt Ossie naast zijn drukke baan als vrijwilliger een maatje? “Ik had lang met de gedachte gespeeld om vrijwilliger te worden. Ik begrijp niet dat er in ons land mensen wonen die niemand over de vloer krijgen. Dat mensen soms dagen dood in hun huis liggen voordat ze worden gevonden. In coronatijd hoorde ik ook schrijnende verhalen. Daarna vond ik dat het niet bij de gedachte moest blijven en heb ik me ingeschreven. Het is hard nodig. De samenleving verhardt, iedereen is maar met zichzelf bezig.”
Levenslessen
Tessa Kennepohl is projectleider bij Buddy Netwerk, waar Ossie bij is aangesloten. Zij vertelt: “Ik ben zelf als Buddy begonnen toen ik studeerde. Het leukste vond ik dat je verbinding maakt met de leefwereld van mensen uit een andere generatie. Ik bezocht een oude heer die nog een pochetje droeg en me mooie levenslessen leerde. Nu werk ik bij de organisatie. We koppelen vrijwillige Buddy’s aan mensen die eenzaam zijn, beginnende dementie hebben of een chronische ziekte hebben. Een Buddy bezoekt een maatje een halfjaar tot een jaar. Daarna krijgt de Buddy een nieuw maatje. Dat doen we omdat de vraag naar Buddy’s groter is dan het aanbod en we altijd nieuwe Buddy’s zoeken.”
Geen hulpverleners
Buddy Netwerk bestaat ruim 35 jaar. Het werkgebied beslaat behalve Den Haag ook 5 randgemeenten. Er zijn nu zo’n 500 maatjes en 450 Buddy’s. Tessa vertelt: ‘De Buddy’s zijn er echt voor het betekenisvolle een-op-een contact, om een kwetsbaar maatje een stapje vooruit te helpen. Daarbij vinden we gelijkwaardigheid tussen Buddy en maatje belangrijk, en we zoeken altijd de beste match. Omdat Buddy’s bij mensen thuis komen, kunnen ze ook dingen signaleren. Nieuwe Buddy’s krijgen een training waarin onder andere grenzen stellen en de rol als Buddy aan bod komen.”
Dankbaarheid
Ossie kijkt alweer uit naar de volgende afspraak met zijn maatje. “Als ik in mijn werk iets voor elkaar krijg, geeft dat een kick. Maar dat is niet te vergelijken met de dankbaarheid van mijn maatje. Dat is zó bijzonder! Ik vind het leuk om erheen te gaan. Als ik er ben, draait het niet om mij, ik ben er volledig voor mijn maatje. Het is prachtig als ik hoor: ik ben mijn dochter verloren, maar heb er een zoon voor teruggekregen. Ik weet zeker dat we nog contact houden als ons jaar erop zit. Het is veel te leuk!”
Meer weten?
Buddy Netwerk
Burgemeester van Karnebeeklaan 6
Tel: 070 - 364 95 00
Website: www.buddynetwerk.nl
E-mail: info@buddynetwerk.nl
Uitgelicht
Meer over Archipelbuurt
Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.