Nieuws

Kom naar het Binnentuinen Festival in Den Haag Zuidwest!

Co-creatie met bewoners binnentuin Middenstede

Op zaterdag 7 september van 12.00 tot 15.00 uur organiseren we het Binnentuinen Festival in Bouwlust, Vrederust en Morgenstond. Tijdens het festival kunnen bewoners ontdekken hoe we samen van de binnentuinen gezellige en levendige ontmoetingsplekken kunnen maken. Er zijn verschillende activiteiten voor jong en oud, en kinderen kunnen een mooie prijs winnen.

Het festival is onderdeel van de Binnentuinen Challenge van het Innovatielab Zuidwest – mogelijk gemaakt door Hof Wonen, Haag Wonen, Staedion, gemeente Den Haag en de Regiodeal/Nationaal Programma Den Haag Zuidwest. 

Van binnentuinen naar actieve plekken

In Den Haag Zuidwest zijn veel binnentuinen. Ze werden ooit gemaakt om gezondheid te bevorderen. Maar na tientallen jaren scoort Den Haag Zuidwest niet goed op gezondheid. Daarom is de Binnentuinen Challenge gestart. Ontwerpers en bewoners denken samen na over hoe de binnentuinen weer kunnen bijdragen aan gezondheid, ontmoeting, beweging en natuur. Kortom: levendige plekken. 

Ontwerp mee aan jouw binnentuin

De afgelopen maanden hebben drie ontwerpteams samen met bewoners plannen gemaakt om de binnentuinen om te toveren tot actieve plekken. Tijdens het festival kun je deze plannen bekijken en meedoen aan verschillende leuke activiteiten rond bewegen, ontdekken, natuur en voeding. Niet alleen kun je de plannen zien en erop reageren, maar ook kun je zelf ervaren hoe een actieve binnentuin eruit kan zien. Ook is er muziek, en zijn er hapjes en drankjes.

Wandel langs de tuinen en win een prijs!

In april is de nieuwe Beweegroute geopend in Bouwlust, Vrederust en Morgenstond. De route verbindt de drie tuinen aan de Valthestraat, De Oorden en Middenstede. Iedereen die langs de tuinen wandelt en stempels verzamelt, maakt kans op een mooie prijs die aan het eind van de middag wordt uitgereikt! Je maakt kans op kaarten voor de eretribune bij een thuiswedstrijd van ADO, een clinic van de nationale beachvolleyballers met je klas en een fietswaardebon van 400,- euro.

Kom je ook op 7 september?

Heb je zin in een gezellige, actieve en leerzame zaterdagmiddag? Kom dan naar het Binnentuinen festival! Het festival is niet alleen leuk, maar ook belangrijk voor de toekomst van de wijk. De ideeën die tijdens de Binnentuinen Challenge ontstaan, worden gebruikt om de tuinen opnieuw in te richten en samen met bewoners te beheren. Zo dragen de binnentuinen bij aan een gezondere wijk en meer sociale samenhang. De aanpakken en concepten die het traject oplevert, worden verwerkt in een handreiking binnentuinen. Op die manier zijn de inzichten ook op andere plekken in Den Haag toepasbaar.

Locatie van de binnentuinen: 

Op zaterdag 7 september ben je van 12.00 tot 15.00 uur van harte welkom bij:

  • Middenstede: de tuin tussen de Woonstede en Kortestede
  • De Oorden: verzamelen tegenover Buurthuis Sterrenhoek (Sterrenoord 97)
  • Valthestraat: de tuin tussen de Valthestraat, Bentelostraat en de Dedemsvaartweg

Brede aanpak Zuidwest 

Het traject is een direct vervolg op het besluit dat de gemeenteraad al in 2020 nam om de Haagse binnentuinen in te zetten voor ‘meer leefbaarheid en meer sociale cohesie’. Het past naadloos op de brede aanpak Zuidwest. De Binnentuinen Challenge wordt georganiseerd door het Innovatielab ZW en mogelijk gemaakt door Staedion, Hof Wonen, Haag Wonen, gemeente Den Haag en het Nationaal Programma Den Haag Zuidwest. Het Innovatielab Zuidwest is een aanjager voor de integrale samenwerking in Den Haag Zuidwest.