Nieuws

Pannaveld en muurschildering: blije kids rond de Barbiersgaarde

Heropening panaveld Barbiersgaarde

De binnentuin achter de Barbiersgaarde was een verloren lapje grond in Bouwlust en Vrederust. Totdat de buurtbewoners er samen met allerlei organisaties plannen voor maakten: wat kon beter? Op 15 mei nam de hele buurt de vernieuwde tuin in gebruik: een pannaveld van gras om te voetballen, een veldje om te spelen en te luieren en een muurschildering. Er waren veel blije gezichten.

De kinderen hebben geduldig gewacht. Om het nieuwe pannaveld heen stonden gisteren nog bouwhekken, dus niemand kon erop. Nu gaat het eindelijk gebeuren: Nederlands kampioen freestyle voetbalkunst Rowdy Heinen knipt samen met de 13-jarige Marouan het rode lint door en het veld is geopend! Rowdy geeft een schitterende show weg en gaat daarna met een grote groep jongens trucs doen, zoals de bal hooghouden. Marouan is heel blij met het veldje: “Hier lag eerst beton. Als we gingen voetballen, had ik altijd geschaafde knieën, en de anderen ook. Nu kunnen we vallen zonder dat het pijn doet.” Zijn moeder Karima is er ook blij mee. “Dit geeft de kinderen vrijheid, maar er is vanuit de flats ook toezicht. Dat is vertrouwd, het geeft een veilig gevoel.” 

Samen doen

Aan de andere kant van de binnentuin hebben struiken plaatsgemaakt voor een grasveld. Daar geeft Sabra nu een bootcamp kickboksen voor jonge meisjes. Ze zweept ze lekker op, tot iedereen flink in de lucht slaat en trapt. Daar is dit veldje ideaal voor. Maar het is voor nog veel meer dingen geschikt. Zoals picknicken. Zeynep van de Buurtmoeders ziet het helemaal voor zich. “Dit was een verlaten plek. Zo zonde dat die mooie tuin niet werd gebruikt! Samen met Staedion en Wijkz en met de buurtbewoners hebben we dit aangepakt. Dit móét je wel samen doen, anders lukt het niet.”

Muur van de jongeren

Een muur langs de tuin was saai en kaal. Het idee ontstond om die te beschilderen. Sjors geeft een workshop schilderen met spuitbussen aan 15 kinderen en jongeren. Hij vertelt: “Kunstenaar Qasim, die via de organisatie MasterPeace komt, heeft samen met jongeren uit de buurt het ontwerp gemaakt. Het is nu bijna klaar, alleen wat vierkanten invullen en tekeningen erin maken.” De fleurigheid van de muur is een groot verschil met voorheen. “De doorgang was donker en gaf bewoners een onveilig gevoel,” zegt Faisal, consulent Leefbaarheid & Participatie van Staedion. “Nu de jongeren samen de muur hebben beschilderd, is die van hen. En met extra verlichting is het mooier en veiliger.”

Vergeten stukje

Faisal gaat verder: “Dit was een vergeten stukje. Maar deze tuin is er niet voor niets, daar moet je wat mee doen. Dit stukje van de buurt maakt over een paar jaar plaats voor nieuwe woningen, maar dat wil niet zeggen dat we nu niets meer doen. Het moet voor de bewoners fijn blijven om hier te wonen. Daarom heeft Staedion buurtbewoners en verschillende organisaties samengebracht om de tuin zo mooi te maken, waaronder Wijkz, theater & filmhuis Dakota, de Buurtkamer en de Buurtmoeders.” Vandaag draagt ook elke organisatie iets bij. Dakota regelde voetbalkunstenaar Rowdy, en de Buurtmoeders hebben lekkere fruitspiesjes gemaakt. Ook loopt het storm bij de zoete kraam van Oma Toos en Opa Pino. Een geslaagde en drukbezochte middag!

Uitgelicht

Bouwlust en Vrederust muurschildering

Meer over Bouwlust en Vrederust

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.