Bewonersverhaal

Weg met de emmers: een tuinslang voor de Wenckebachstraat

Een tuinslang voor de Wenckebachstraat

Groen om het huis is mooi én gezond. Maar planten hebben verzorging nodig. In het complex aan de Wenckebachstraat in Laak ligt een binnentuin met plantenbakken. De bewoners verzorgen de planten zelf. Om dat makkelijker te maken, kregen ze op 4 september van Staedion een tuinslang.

Grote struiken rozemarijn stonden er al. Ze staan in een plantenbak over de hele breedte van de binnentuin. Pas hebben deze grote planten gezelschap gekregen van kleinere planten met bloemen. “Die willen we graag mooi houden,” zegt Roseline. Ze woont in de flat, en samen met flatbewoners Ronald, Sheila en Chanta verzorgt ze de planten. “Toen ik hier kwam wonen, in 2014, stond de rozemarijn er al. En een maand geleden kwamen mannen van Staedion er nieuwe plantjes bij zetten. De rozemarijn kreeg vooral water als het erg droog was. Nu er meer plantjes staan, hebben ze meer water nodig. Daarom wilden we graag een tuinslang. Dan kunnen we ze makkelijker water geven.”

Geen emmers en gieters meer

Op 4 september is het zover. De flatbewoners krijgen bezoek van Staedion: de tuinslang wordt bezorgd. De bewoners zijn er blij mee, want nu hoeven ze niet meer met emmers en gieters te sjouwen. Ronald zegt: “We hebben nog geen rooster om in te vullen wie er aan de beurt is. Dat spreken we nog af. Maar een tuinslang is heel handig. We kunnen hem aansluiten in het keukentje van de gemeenschappelijke ruimte.”

Grote planten

Roseline vertelt: “Ik vind groen heel fijn. Zelf heb ik voor mijn deur ook grote planten neergezet die veel water nodig hebben. Daar had ik bij mijn vorige huis het hele balkon mee vol staan. Dat zijn Brugmansia’s. Die zijn net uitgebloeid. Ze hadden hele grote bloemkelken, net lelies. En ze ruiken zo lekker! De hele binnentuin ruikt zoet als ze bloeien.” 

Heerlijk koken

Ze zijn allemaal dol op de rozemarijn. Sheila (die niet op de foto staat) vertelt: “Toen ik hier kwam wonen, zag ik die rozemarijn en daar was ik meteen heel blij mee. Groen is belangrijk. Nu er extra planten bij zijn gekomen, is het nog mooier.” Ronald valt haar bij: “Met rozemarijn kun je heerlijk koken.” Roseline knikt. “Het is bekend bij vlees, maar Chanta en ik hebben ontdekt dat het bij vis ook heel lekker is.” Ronalds ogen beginnen te twinkelen: “O ja, in de oven en dan met wat citroen erbij. Heerlijk!” Hij is ook dol op planten: “Ik heb binnen planten staan en ook op mijn balkon. Daar staan nu tomaten.” 

Buiten voor het huis

De tuinslang gaat goed dienstdoen, denkt Sheila. “Als het mooi weer is, zit iedereen hier buiten voor het huis. Dan is het fijn om naar mooie planten te kijken.” Ronald ziet al verschil: “Nu de bakken met de bloeiende planten meer water krijgen, is de rozemarijn ook veel mooier geworden. Ja, die tuinslang gaat ons echt helpen.”

Uitgelicht

Laak straatbeeld

Meer over Laakkwartier en Spoorwijk

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.