Stationsbuurt

Stationsbuurt

Wijk

den haag skyline

Op deze pagina vind je informatie over Stationsbuurt. Wat maakt de wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees ook de laatste nieuwsberichten over de wijk.

Tussen de stations Hollands Spoor en Den Haag Centraal en het centrum ligt de Stationsbuurt. Deze wijk ontstond rond 1850, toen er treinen naar Amsterdam en Rotterdam gingen rijden. Er kwamen grote huizen en kleine hofjes met arbeidershuisjes. En in de jaren 30 ook straten met etagewoningen. Nu is er ook veel nieuwbouw. Het is een gevarieerde wijk die nog steeds in ontwikkeling is.

De wijk bestaat uit verschillende buurten. Het Huijgenspark aan de zuidkant is een groene buurt met grote huizen. De Rivierenbuurt ligt noordelijker, richting Centraal Station. In deze oude volksbuurt staan vooral portiekwoningen en eengezinswoningen. Veel is sociale huur. Een heel nieuwe buurt met koophuizen is na 2000 gebouwd in Rivierenbuurt-Zuid.

Bijzonder is het Rode Dorp. Dit arbeidersbuurtje met rode huisjes is gered van de sloop. Na de flinke opknapbeurt kwamen er studenten wonen. Ook in de torenflat het Strijkijzer wonen veel studenten.

Winkels zijn er veel langs de Stationsweg. En als je die uitloopt, zit je zo in het centrum. Daar is alles te vinden wat je nodig hebt. Dat maakt de ligging van de Stationsbuurt zo fijn: leven in de stad, en twee stations vlakbij voor als je de stad uit wilt.

Twee bewoners in gesprek onder parasol

Meedoen

In Den Haag zetten Staedion en haar huurders zich in voor de wijk. Wil jij ook meedoen, meedenken en meebeslissen voor jouw woongebouw en buurt?

Spinozahof Stationsbuurt

De Stadsoase Spinozahof in de Stationsbuurt

Wie doet wat in jouw wijk

Consulent Leefbaarheid & Participatie

De consulent organiseert activiteiten die ervoor zorgen dat het prettig wonen is in de wijk. Samen met andere partijen in de wijk, maar vooral met de bewoners.   

Consulent Sociaal Beheer

Bewoners hebben soms last van elkaar. Ook hebben sommige huurders extra aandacht nodig. Omdat ze eenzaam zijn, een verslaving hebben of niet goed meer voor zichzelf kunnen zorgen. De consulent sociaal beheer onderzoekt dan welke oplossingen er mogelijk zijn. 

Wijkbeheerder

De wijkbeheerder is het eerste aanspreekpunt in de wijk. Hij is verantwoordelijk voor het schoon, heel en veilig houden van onze gebouwen. 

Artikelen over deze wijk