Bewonersverhaal

BeHaaglijker Wonen: energie besparen in minder goed geïsoleerde woningen

Nisha bewoner behaaglijker wonen

Staedion verhuurt 37.000 huurwoningen. Zo'n 4.500 hiervan zijn nog niet voldoende geïsoleerd. We zijn druk bezig om deze woningen te isoleren en te renoveren. Dat duurt in sommige gevallen langer dan we zouden willen. Bewoners van de huizen die nog niet zijn geïsoleerd, moeten in de winter flink soms stoken. Om hun energierekening te helpen verlagen, is er BeHaaglijker Wonen. Dat is een samenwerking tussen alle Haagse woningcorporaties en de gemeente. BeHaaglijker Wonen stuurt coaches langs de deur die energiebesparende middelen direct in huis aanbrengen. Ook geven de coaches advies.

Oud dubbel glas

Nisha is zo’n bewoonster van een nog niet voldoende geïsoleerd huis. Ze woont sinds oktober in een flat aan het Willem Dreespark. Lang genoeg om te weten hoe kou en tocht in de winter voelen in huis. En dat terwijl het niet eens een koude winter was. Ze is dan ook blij met het bezoek van BeHaaglijker Wonen en de gratis spullen die ze kreeg. Ze vertelt: “Het was best koud afgelopen winter. Zeker aan de kant waar de wind op staat. Er zit wel dubbel glas in, maar dat is oud dubbel glas. Ook door de kieren onder de deuren voel je het waaien.”

Tochtrol en folie

De coach van BeHaaglijker Wonen heeft verschillende oplossingen geleverd. “Ik heb een tochtrol onder de woonkamerdeur gekregen. Die helpt heel goed. Hier tocht het niet meer onderdoor. Ik had zo’n ding nog nooit gezien, maar het werkt goed. Bij de deur in de gang zit geen rol, om nog wel wat ventilatie in huis te houden. Ook is er folie achter de radiator geplakt en er zit een ventilatortje onder dat de warmte door de kamer blaast. Ik heb nog niet kunnen testen hoe ze werken in de winter. Verder kreeg ik een vochtmeter en een verlengsnoer met een schakelaar, zodat apparaten niet steeds stand-by blijven staan.”

Gordijnen

Een extra service van BeHaaglijker Wonen is het aanbod van gordijnen. Die worden op maat gemaakt in naaiatelier Zigzag in Bouwlust. Nisha heeft daar wel oren naar. “Aan de galerijkant heb ik jaloezieën gehangen, want daar is het erg koud. Er moest ook iets voor het slaapkamerraam. Gelukkig kon ik op Marktplaats goedkoop gordijnen kopen, en voor de keuken tweedehands jaloezieën. Omdat ik studeer, leven we van één salaris, dus we moeten heel zuinig zijn. Daarom ben ik heel blij met het aanbod van gordijnen voor het grote raam in de woonkamer. Daar komt binnenkort iemand voor langs.”

Vriendelijk en behulpzaam

Nisha is tevreden over de aanpak van BeHaaglijker Wonen. “Het verliep heel prettig. Ik had een folder in de bus gekregen. Daarin stond dat je via de gemeente en de woningcorporatie gratis dingen kon krijgen om energie te besparen. Toen heb ik via de website een afspraak gemaakt. De man die langskwam was heel vriendelijk en behulpzaam, hij dacht goed mee. Ik ben blij met wat ik heb gekregen en ben benieuwd naar de gordijnen straks!”

Let op de folder!

BeHaaglijker Wonen is gestart in Moerwijk en Morgenstond en gaat verder in andere wijken. Huurders die mee kunnen doen met BeHaaglijker Wonen worden voor eind 2025 benaderd. Alleen de huizen die niet goed geïsoleerd zijn komen in aanmerking. Heb je een folder in de bus gekregen? Maak dan een afspraak via www.behaaglijkerwonen.nl. Of wacht totdat het BeHaaglijker Wonen-team bij je aan de deur komt.  De hulp is helemaal gratis.

Meer weten?

www.behaaglijkerwonen.nl