Typisch Haags

Gymboxx in Schipperskwartier is trefpunt én sportplek

Aanwezigen tijdens de opening van de Gymbox in het Schipperskwartier

Op de Bontekoekade in Laak staat sinds kort een container. Niet zomaar een! Nee, het is een Gymboxx. Daar zitten toestellen en spullen in om gratis te sporten. Op vrijdag 6 juni is de Gymboxx in gebruik genomen met een gezellig feestje.

Het is stralend weer en het is lekker druk op de Bontekoekade. Er staat een poffertjeskraam, er is een springkussen. Maar alle ogen zijn gericht op de groene container, met aan de buitenkant stangen en rekken. Samen met jongerenwerkers van Wijkz knipt sportwethouder Hilbert Bredemeijer met een reuzenschaar een glimmend rood lint door. Dan gaan de deuren van de Gymboxx open: de container zit vol spullen om te fitnessen. Nu kunnen de buurtbewoners gratis sporten!

Dolgraag een gym

Jongerenwerker Max begon 3 jaar geleden bij Wijkz in het Schipperskwartier in de wijk Laak. De eerste vraag die hij kreeg van de jongeren: “Waarom hebben wij geen gym?” Gym spreek je uit als djim, op z’n Engels, en het betekent sportschool of sportplek. Max vertelt: “Die jongens waren toen tieners, nu zijn het jongvolwassenen. En al die tijd wilden ze dolgraag een gym. Bij de gemeente hebben we een potje aangevraagd en dat is gelukt. Nu hebben we een container vol materialen voor fitness, zoals gewichten en boksballen.”

Werken aan je lijf

Benjamin is een van de jongeren in het Schipperskwartier die vroeg om een gym: “De jongens in de wijk hadden niet echt een plek om elkaar te treffen. Dus hingen we maar wat rond, er was veel negativiteit. Nu hebben we een meeting point. En we hebben een gezamenlijk doel: werken aan je lijf. Dat verbroedert. Het geeft perspectief in de wijk, die toch soms negatief in het nieuws is.”

Eigen trainingsuur

Om te zorgen dat iedereen op de juiste manier sport, is er begeleiding van WSDH, voluit Werken aan Sportstad Den Haag. Erwin van Es van WSDH vertelt: “De Gymboxx is er niet alleen voor de jongeren uit de wijk, maar ook voor andere buurtbewoners. Er is 25 uur per week professionele begeleiding. De meiden en de vrouwen krijgen eigen trainingsuren, begeleid door een vrouwelijke sportcoach. Is er geen begeleiding en is de container gesloten, dan kun je met de rekstokken toch bewegen. Deze oplossing was hard nodig, we zijn allemaal blij dat die er nu is.”

Feestje waard

Bij de opening zegt jongerenwerker Mekki: “Drie jaar geleden vroegen de jongeren waarom er geen gym was in het Schipperskwartier. Daar kon ik toen geen antwoord op geven. En de jongens bleven het vragen. Dat we nu deze gym hebben, is een feestje waard!” Ook wethouder Bredemeijer is tevreden: “Het is belangrijk dat heel Laak in beweging komt. Daardoor ontstaat saamhorigheid en positiviteit. Daarom hebben we Actieplan Laak. Er komen meer van deze Gymboxxen in Laak. Zo’n ontmoetingsplek gekoppeld aan beweging is goed. Dit maakt het veel makkelijker.”

Openingstijden Gymboxx Schipperskwartier

Woensdag 15.00-18.00 uur: kindersport en circuittraining voor 12-15 jaar, 18.00-21.00 uur: circuittraining en vrij trainen voor 16+.

Donderdag 18.00-19.30 uur: training voor vrouwen, 19.30-21.00 uur: training voor mannen. Vrijdag 18.00-19.30 uur: bokstraining voor 12-15 jaar, 19.30-21.00 uur: bokstraining voor 16+.

Uitgelicht

Laak straatbeeld

Meer over Laakkwartier en Spoorwijk

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.