Typisch Haags

Hapje, drankje, dansje: de vrouwenpicknick in Transvaal is gezellig

Vrouwen picknick

In de zomer komen ze elke avond bij elkaar: drie groepen vrouwen in Transvaal. Bij mooi weer gaan ze buiten zitten en bespreken van alles en nog wat. Op 19 juli organiseerden ze een picknick naast de speeltuin op het Beijersveld in Transvaal. Een gezellige boel!

Van verschillende kanten komen ze aanlopen: vrouwen met schalen vol fruit en zelfgebakken hapjes. Op een tafel onder de boom wordt alles uitgestald. En natuurlijk gaat de muziek aan. Er klinken Turkse klanken uit de speaker en spontaan staan een paar vrouwen op om te gaan dansen. Het belooft gezellig te worden!

Elke avond

Een van de dames is Fatma. Zij regelt van alles voor een groep vrouwen die elkaar vrijwel elke avond rond zes uur opzoeken. “Ja, we zien elkaar bijna elke dag, zeker als het goed weer is. We kletsen over van alles. Ook over wat er in de wereld gebeurt. Een aantal vrouwen kunnen slecht lezen en schrijven, en zo kunnen ze via ons horen wat er speelt en kunnen we het uitleggen. Maar het is vooral heel gezellig. Soms zingen we liedjes en dansen we, en vaak eten we samen. Dan spreken we af wie wat maakt en ben ik de contactpersoon. En op vrijdag hebben we vaak bingo.” De vrouwen hebben verschillende achtergronden, zegt Fatma: “De meeste hebben Turkse roots, maar er zijn ook vrouwen bij uit Egypte en Marokko. Dat gaat heel goed samen, we hebben goed sociaal contact onderling.” 

Méér dan vriendinnen

De groep is ontzettend belangrijk voor Fatma: “Zes jaar geleden kwam ik hier wonen. Ik was ernstig ziek en kende nog niemand. Toen vroeg een vrouw aan mij: bent u Turks? Ze nam me mee naar de groep, want daar durfde ik niet alleen naar toe. Daarna kreeg ik steeds meer contacten. Dat was heel fijn, want ik had weinig zin meer in het leven. Nu zijn deze vrouwen méér dan vriendinnen voor me. Mijn familie woont een eind weg, maar deze vrouwen zie ik elke dag. Ze zijn ook heel behulpzaam. Toen mijn man een maand naar zijn moeder in Turkije ging die 100 werd, hebben ze elke dag vers voor me gekookt. Geweldig.”

Buurtkamer

Op tafel staan behalve fruit ook allerlei heerlijkheden met bladerdeeg, spinazie en couscous. Er wordt flink opgeschept en genoten van elkaars kookkunsten. Een eindje verderop zit Hanife. Zij hoort bij een groep vrouwen van het Anna Blamanplein, die ook elke avond tot een uur of tien samenkomen. Ze vertelt: “Ja, in de zomer zien we elkaar bijna elke dag. In de winter kan dat niet, maar sinds een jaar kunnen we één keer per week naar de buurtkamer. Dan brengen we ook eten mee, of we drinken alleen koffie.”

Opvrolijken

Hanife vervolgt: “We praten altijd over alles, over eten en de kinderen natuurlijk, maar nog veel meer. En als iemand verdrietig is, dan vrolijken we haar op. En soms doen we een activiteit, dat is ook heel leuk.” De groepen bestaan uit ongeveer 15 vrouwen. Die zijn er bij de picknick lang niet allemaal. Hanife legt uit: “Er zijn veel vrouwen op vakantie, maar voor degenen die niet weggaan is dit gezellig.” Fatma, die vandaag de DJ is, zet nog een muziekje op. En hoppa, daar gaan ze weer, dansend in een slinger over het gras...

Uitgelicht

Bieb transvaal

Meer over Transvaalkwartier

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.