Typisch Haags

Speeldagen achter Bij Betje: alleen maar blije kinderen!

Ashana bij Betje

Waar kun je in de vakantie beter naartoe dan de Speeldagen van Bij Betje in Moerwijk? Springkussens, knutselhoekjes, een clown die ballonnen knoopt, ijs, limonade en suikerspinnen, het is er allemaal! We gingen op 18 juli kijken. En we verklappen vast: op 15 en 22 augustus zijn er weer Speeldagen!

Het is gezellig druk op het grasveld achter Bij Betje aan het Westhovenplein. Overal spelen kinderen. Dit is de vierde keer dat er Speeldagen zijn. Moeder Zehra kijkt naar haar tweeling op het springkussen en vertelt: “We komen elk jaar. Dit is een soort achtertuin voor ons. En omdat we niet op vakantie gaan, is dit mooi. Er is voor iedereen iets leuks, er is veel variatie. De jongens zijn enthousiast. Thuis zitten ze het liefst te gamen, maar ze hebben beweging nodig, ze moeten hun energie kwijt. Dat kan hier. Het is geweldig voor mensen die geen budget hebben voor uitstapjes.” Haar zoon Taha komt erbij staan en zegt: “Dit springkussen vind ik heel leuk, en dat andere daar ook. En het is fijn dat er koffie is voor mama.”

Ballonhondje

Overal op het veld lopen kinderen rond met een dier gemaakt van een lange ballon. Een clown is er heel handig in, en ze doet het voor aan de kinderen. Ook Meriam wil het graag leren en vouwt haar ballon. “Kijk, het is een hondje,” zegt ze. Ze is hier voor het eerst, maar aan haar gezicht te zien wil ze graag nog eens terugkomen. 

Ook Zefanjeneley heeft een ballonhondje bij zich. “Die heeft de clown gemaakt,” zegt ze. Ze laat de tatoeage van glitters op haar arm zien en vertelt over haar plannen. “Nu gaan we een ijsje halen, en daarna wil ik op het springkussen. Eerst op het kleine en dan op het grote.” Vooraan staat een knalroze caravan van Repair Kid. Daar kunnen kinderen allerlei apparaten slopen. Rodaina zit met een schroevendraaier bij een speakerbox: “Ik wil hem weer in elkaar zetten. Iets nieuws maken. Dat is recyclen.” 

Niet op vakantie

De Speeldagen zijn er nu voor het vierde jaar. En het is veel drukker dan in het begin, vertelt organisator Ashana Pal van Bij Betje. “Nu heb ik wel 50 kinderen gezien en het is nog lang niet afgelopen, ontzettend fijn. Dit organiseer ik met steun van Staedion, Haag Wonen, Jeugdvakantieloket, Duurzaam Den Haag, Koffie Hofbranders, Wijkz, Bibliotheek Moerwijk en Theater Dakota, De wijk als podium. Ze vinden het allemaal belangrijk om iets te doen voor kinderen die niet op vakantie kunnen, en voor gezinnen waar niet genoeg geld is voor een pretpark of een treinreis. Ik ben dankbaar dat we dit kunnen doen.”

Uitgelicht

moerwijk bij Hart van Moerwijk

Meer over Moerwijk

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.