Typisch Haags

Stoelyoga voor ouderen: “Ik heb geen last meer van mijn artrose”

Stoelyoga in Mariahoeve

Soepele spieren en gewrichten, wie wil dat nou niet? Zeker op hoge leeftijd. Met stoelyoga houden veel Haagse senioren hun lijf lekker soepel. Moeilijk is het niet, wel leuk, en ook fijn voor de geest. Tim Genee geeft 3 keer per week stoelyoga voor ouderen in wijkcentra. Gratis.

In het Wijkcentrum aan de Ivoorhorst in Mariahoeve zit een groep ouderen langzaam oefeningen te doen. Een beetje omhoogkomen uit de stoel en dan weer zitten. Daarna achter de stoel op de tenen gaan staan en dan even links leunen en daarna rechts. De rust is heerlijk, maar intussen werken deze senioren toch zeer geconcentreerd aan hun welzijn. Yogadocent Tim Genee vertelt: “Het is een mix van yoga met wat andere oefeningen. Ze zijn bedoeld om het lijf én de geest gezond te houden.”

Anders dan gym

Dat lukt goed, zegt Carla, die al een paar jaar meedoet. “Ik kom meestal 2 keer per week: maandag en woensdag. Het doet me ontzettend goed. Ik was stram, maar sinds ik stoelyoga doe, ben ik heerlijk soepel. Echt geweldig. Ik merk het in mijn spieren en gewrichten. Ik heb ernstige artrose. Altijd had ik dikke knieën, ik kon me amper bewegen.  Maar dankzij de yoga ben ik van de pijn af. Mensen die mij kennen, zeggen ook dat ik veel leniger ben. Ik zit ook op gym, maar dit is heel anders. Hierbij gebruik je spieren waarvan je niet wist dat je ze hebt. Het is fijn, want het is inspannen én ontspannen. En na afloop drinken we gezellig koffie met een broodje. Dat sociale contact vind ik ook heel fijn.”

20 oma’s

Ruim 6 jaar geleden begon Tim met deze lessen. “Het is anders dan ‘gewone’ yoga. Ik noem het stoelyoga omdat we zitten, maar er zit ook wat fitness, fysio, tai chi, balans en ademhaling in. Ik zie dat het de deelnemers veel goed doet. Een mevrouw kon bijvoorbeeld de eerste lessen niet uit haar stoel omhoogkomen, maar na 4 lessen lukte het haar al. Je kunt er dus echt mee vooruitgaan. En anders houdt het de achteruitgang tegen.” Tim zorgt voor passende oefeningen voor deze leeftijd: “Het moet toegankelijk zijn. Ik bouw de oefeningen op. Als iets lukt, kan iemand daarna een stapje verder. Ook voor zeer oude mensen is het goed. De oudste deelnemer is 100 jaar!” Zelf geniet hij ook van de lessen: “Het is heel gezellig, net alsof ik 20 oma’s heb!”

Gratis lessen

Jenni is er nu voor de 3e keer. “Ik doe alles heel geconcentreerd, met aandacht,” legt ze uit. “Dit is goed voor mensen die weinig bewegen. Deze les kost mij geen moeite, omdat ik zelf ook al veel doe aan yoga en atletiek. Maar ik kom terug omdat de mensen aardig zijn en het contact gezellig is. En de leraar doet het heel goed.” De lessen zijn gratis, vertelt Tim. “De gemeente subsidieert het. Dat is dus geen belemmering. Kom gerust langs en doe mee!”

Stoelyoga

Elke maandag en woensdag van 11:00-12:00 uur in het Wijkcentrum, Ivoorhorst 155, Mariahoeve.

Elke maandag van 13:00 tot 14:00 uur in Wijk- en Dienstencentrum, Johannes Camphuysstraat 25, Bezuidenhout.

Meer informatie: 06-38035696

Uitgelicht

Mariahoeve en Marlot

Meer over Mariahoeve en Marlot

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.