Verhalen van collega's

“Ik wilde heel graag terug naar Staedion”

Fattah technisch vastgoedmanager

Fattah Kabbaj, technisch vastgoedmanager: “Ik wilde heel graag terug naar Staedion”

Hoe lang werk je bij Staedion?

“Al lang. Ik kwam in 1998 als vastgoedadviseur en ben daarna onderhoudsmanager, adviseur duurzaamheid en milieu, en adviseur milieu, onderhoud en technische innovaties geweest. Bij een reorganisatie in 2014 verviel mijn functie. Ik vertrok met tegenzin. Daarna heb ik 5 jaar bij een andere corporatie gewerkt, tot Staedion me terug vroeg. Ik wilde heel graag terugkomen, want bij Staedion vind ik het veel uitdagender.”

Wat doe je als technisch vastgoedmanager?

“Mijn collega en ik zorgen ervoor dat het onderhoud van onze panden goed wordt uitgevoerd. We maken onderhoudsbeleid, meerjarenramingen en de onderhoudsbegroting voor alle 37.000 woningen van Staedion. Ook duurzaamheid en veiligheid, in het bijzonder brandveiligheid, horen daarbij. Een paar voorbeelden: de kozijnen worden elke 6 tot 8 jaar geschilderd, en een installatie wordt elke 18 jaar vervangen. Dat is planmatig onderhoud; wij geven de beleidsrichtlijnen voor het inrichten van de meerjarenraming. Ook bewaken we wat er in de wet verandert, zoals asbestbeleid. Soms is er nog geen regelgeving voor bestaande bouw, bijvoorbeeld rond oververhitting door klimaatverandering. Dan ontwikkelen we die zelf binnen de afdeling.” 

Heb je veel contact met collega’s?

“Ja, we communiceren dagelijks met collega’s, vooral de onderhoudsmensen die ons ondersteunen. We hebben geen direct contact met bewoners, maar via via krijgen we wel wensen door. Wil een huurder bijvoorbeeld een groen dak, dan hebben we daar beleid voor en controleren we of dat constructief mogelijk is.”

Is het leuk werk?

“Zeker. Het is een leuke rol, maar met veel verantwoordelijkheid. Je moet antwoorden hebben op veel vragen. Daarvoor moet je niet alleen kennis hebben, maar ook dingen opzoeken en up-to-date blijven. De wet verandert elke seconde en elke gemeente heeft een eigen interpretatie. Daarom moeten we goed opletten en bijblijven. Maar het geeft veel voldoening en het heeft veel positieve impact voor Staedion. We hebben intern veel kennis opgebouwd, we worden in de branche zelfs als voorbeeld genoemd.”

Wisselen jullie kennis uit met andere corporaties?

“In de corporatiewereld is alle kennis van iedereen. Soms gebruiken wij iets van andere corporaties, soms zijn wij de trekker. Ook in de energietransitie delen we veel, want alle corporaties hebben dezelfde problemen met de naoorlogse panden. Oplossingen kun je zo kopiëren.” 

Hoe is de cultuur binnen Staedion?

“Open en transparant. Ik heb de fusie van 3 corporaties tot Staedion meegemaakt en dat is na jaren één bloedgroep geworden. Daar ben ik blij mee en trots op. Ik ben ook trots dat ik deel uitmaak van het Staedion van nu. De vrijheid van werken en het vertrouwen dat je van de organisatie krijgt, zijn groot, en als iets niet lukt, helpt iedereen elkaar.”

Waar ben je het meest trots op?

“Dat bijna al ons vastgoed goed in het jasje zit. We werken al 22 jaar met prestatiegericht onderhoud, dus we regelen onderhoud via prestatieafspraken met de aannemers. Bijvoorbeeld: schilderwerk moet minimaal 7 jaar goed blijven. Is het na 6 jaar niet goed meer, dan moet de schilder opnieuw de ladder op. Dit laten we door onafhankelijke partijen controleren. Ik ben een van de grondleggers van prestatiegericht onderhoud in Nederland en binnen Staedion. Het bespaart geld en maakt vastgoed solide en betrouwbaar.”

Zie je veel verschillen tussen Staedion en andere corporaties?

“Ja, best veel. Ik krijg alle ruimte bij mijn werk en kan zelf dingen op alle niveaus fixen. Andere corporaties werken nog traditioneel, met veel controle en weinig vertrouwen. Dat kost veel energie, tijd en menskracht. Onze werkwijze geeft ruimte.”

Wat zou je zeggen tegen iemand die misschien wil solliciteren?

“Join the group! Wij zijn de beste corporatie van Zuid-Holland. We bieden ruimte en ontwikkelmogelijkheden en je krijgt waardering van je collega’s. Je voelt je thuis bij Staedion, echt waar.”