Bewonersverhaal

Infomarkt: hoe blijf je gezond en vitaal?

Infomarkt transvaal

Op dinsdag 8 oktober was er veel te leren over gezondheid: in Juliana Plaza was er een infomarkt. Staedion had senioren uit Transvaal uitgenodigd, en ook andere bezoekers kwamen kijken. En meedoen, want dat kon ook.

Aan alle tafels in Juliana Plaza wordt gepraat, gemeten en geholpen. Ook Dieke van Sportief Plus is druk bezig. Naast haar zit Cobi van 88 die in een apparaat knijpt. Dieke knikt: “Dat ziet er goed uit!” Het ding meet de knijpkracht van Cobi’s hand. Die is prima. Ook haar bloeddruk is in orde, die is eerder gemeten. Cobi: “Ik heb 40 jaar aan aerobics en zumba gedaan, en elke ochtend doe ik oefeningen. Dat blijf ik doen, want zo blijf ik gezond.” 

Doorverwezen

Maar Dieke heeft ook andere bezoekers gemeten. “Een paar mensen met een te hoge bloeddruk heb ik doorverwezen naar de huisarts. En ik heb veel verteld over bewegen en hoe dat helpt om gezond te blijven.” Naast de tafel staat een weegschaal, waar Roestem op gaat staan. Even later rolt er een strookje papier uit met getallen, waar hij uitleg over krijgt. Roestem zegt: “Mijn gewicht is goed, en ook het vetpercentage en de spiermassa. Dat meet die weegschaal allemaal. En alles is gelukkig goed.”

Handige tips

Yeliz is er met vriendin Andjenie. Ze heeft net informatie van de GGD gekregen. “Ik wil gezonder leven en beter eten. Ik moet oefeningen doen van de fysio, omdat ik reuma en hart- en vaatproblemen heb. De GGD heeft me goed geholpen met handige tips en adviezen over sporten.” Andjenie heeft bij de GGD ook wat opgestoken, maar dan over schimmel in huis: “Dat is ongezond. Ik wist niet dat je de badkamerdeur dicht moet houden als je ventilatie in huis hebt, maar juist open moet zetten als er geen ventilatie is.” Ze zijn blij met deze infomarkt: “Heel goed dat die er is. Dat zou wel vaker mogen gebeuren.”

Suikerklontjes

Om 12 uur is er een heerlijke pastasalade, die gratis wordt aangeboden door Juliana Plaza en Staedion. Daarna start een workshop door Lonneke van het Voedingscentrum. Er komen veel dames op af. Na wat uitleg geeft ze iedereen een placemat met foto’s van frisdrank en sap. “Hoeveel suikerklontjes zitten er in die drankjes?” Iedereen denkt diep na en noteert getallen onder de foto’s. Het is lastig, want er zit vaak veel meer suiker dan de deelnemers denken. Lonneke: “Dit is goed om te weten, dan kun je gezondere drankjes kiezen.”

Hoger risico

Bij de tafel van Diabetesvereniging Nederland staat Irene. Ze wil meer weten over het risico van diabetes – suikerziekte dus – voor haarzelf, omdat haar moeder het heeft. “Bij de weegschaal bleek dat ik risico loop met mijn buikvet. Daar moet ik iets aan doen.” Irene heeft een Chinese achtergrond. “In onze gemeenschap komt diabetes type 2 veel voor, net als bij Hindoestanen en ook mensen uit de Turkse en Marokkaanse cultuur.” Bea van de Diabetesvereniging knikt. “Dat klopt. En zeker als het in de familie zit, hebben mensen een hoger risico. Maar het is vaak te voorkomen, bijvoorbeeld met beweging en de juiste voeding.” Ze heeft veel bezoekers gesproken: “Hele zinnige gesprekken waren dat. Ik heb veel mensen geholpen.”

Woning zonder trappen

Staedion helpt ook mensen met vragen over verhuizen naar een woning zonder trappen. Doorstroommakelaar Evelien krijgt een vraag van een vrouw die al in een seniorenwoning woont. “Ik wil weten wat ik moet doen als ik daar niet meer kan wonen, als ik hulp nodig heb.” Daar kan Staedion niet bij helpen, maar het is reuze handig dat de tafel van Wijkz er vlakbij staat. Daar kunnen ze haar precies vertellen wat ze kan doen.

Succes

De infomarkt is geslaagd. Daarom gaan Staedion en Juliana Plaza bekijken of ze dit vaker kunnen organiseren, en dan mogelijk niet alleen voor senioren.

Uitgelicht

Bieb transvaal

Meer over Transvaalkwartier

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.