Made in Moerwijk helpt mensen op weg naar werk
Een unieke riem van een oude fietsband. Een kleurrijke strandponcho van overgebleven badlakens. Een flitsende fiets gemaakt van een barrel. En daardoor werk voor mensen die er op de arbeidsmarkt niet zo makkelijk tussenkomen. Dat is waar de sociale onderneming Made in Moerwijk dagelijks mee bezig is. In de werkplaats in het voormalige winkelpand aan het Westhovenplein is het dan het dan ook één en al bedrijvigheid.
Het is dinsdagochtend bij Made in Moerwijk. Achterin ratelen naaimachines. Daartussen staat Joseline een patroon uit te knippen. Ze vertelt: “Ik werk hier nu anderhalf jaar en heb heel veel geleerd, ook kleding en tassen maken. Nu ben ik bezig met poncho’s van badstof. Binnenkort beginnen we aan tassen die ik zelf heb ontworpen. Ik ben heel blij dat ik hier kan werken, het is leuk, ook om collega’s te hebben. Ik wil graag verder leren en dan in de zorg gaan werken.”
Werk en hergebruik
Er staat een ouder echtpaar voor de deur om een afgedankte fiets te brengen. “Die wordt hier in de werkplaats mooi opgeknapt voor iemand die fietsles heeft gehad, maar geen nieuwe fiets kan betalen,” vertelt Peter Verstappen, de voorzitter van Made in Moerwijk. “Dit is maar één van de vele projecten die we hier doen. Bij ons staan twee dingen voorop: mensen aan werk helpen en spullen hergebruiken. Er is al van alles gemaakt: vlaggetjes van paraplustof, sieraden van porselein, tassen van geweven plastic zakjes. Die maken we hier in opdracht van bedrijven. Sommige spullen verkopen we ook in Wijkwinkel Bij Betje in de Betje Wolffstraat.”
Weer uitzicht krijgen
Bedrijfsleider en coach Dennis van Toorn begeleidt de medewerkers van Made in Moerwijk. “Het zijn mensen die buiten de boot zijn gevallen. Ze hebben het meestal niet gemakkelijk. Vaak hebben ze problemen of hebben ze weinig kansen gehad. De meesten zijn in een isolement beland. Door bij ons aan de slag te gaan, komen ze uit die toestand. Zo krijgen ze weer uitzicht én zelfvertrouwen.”
Klussendienst
Het idee voor Made in Moerwijk is van twee studenten aan de Haagse Hogeschool. “Ze kregen het niet van de grond, eigenlijk omdat ze geen ondernemers waren,” vertelt Peter. “Als ondernemer en voorzitter van de businessclub in Escamp heb ik connecties bij de gemeente, en ik deed al veel op sociaal gebied. Samen met een mede-ondernemer kreeg ik de vraag om dit op te zetten. We hebben zelf geïnvesteerd en zijn bedrijven en mensen gaan zoeken, ook om opdrachten te krijgen voor werk. Van Staedion kregen we tegen een lage huur dit pand, dat we hebben opgeknapt. In maart 2018 zijn we gestart.”
Spullen én diensten
De spullen komen overal en nergens vandaan. Dennis geeft een paar voorbeelden: “Fietsenmakers moeten betalen voor de afvoer van oude banden, maar wij nemen ze graag over om riemen van te maken. En van een verffabriek krijgen we verkeerd gemengde kleuren waar we van alles mee kunnen.”
Peter vult hem aan: “Maar bij Made in Moerwijk draait het niet alleen om spullen hergebruiken, we verlenen ook allerlei diensten. Zo doet de klussendienst reparaties bij mensen thuis, en we helpen ook mensen op weg om beveiliger en toezichthouder te worden. Hiernaast zit een kapsalon annex visagie-studio waar mensen het vak kunnen leren en waar wijkbewoners voor een zacht prijsje terechtkunnen. Binnenkort gaan we ook koken voor de buurt. We doen echt van alles.”
Vaste baan
Het mooiste van Made in Moerwijk? Peter weet het wel: “Dat is dat een groot deel van onze mensen uiteindelijk ergens een vaste baan krijgt. Die zouden anders nog op de bank hebben gezeten, zonder toekomst.”
Uitgelicht
Meer over Moerwijk
Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.