Bewonersverhaal

Prieel met bomen en schommel: make-over van de binnentuin

Leyla in de binnentuin

Achter de Riddersdreef en de Gravendreef in Bouwlust ligt een binnentuin. Daar stonden 2 kleine tafels en een paar bomen. Bewoonster Leyla werd gevraagd om met Staedion en Wijkz mee te denken over herinrichting van de tuin. Ze vroeg buurtbewoners wat die graag wilden: een ontmoetingsplek met fruitbomen en een schommel. De buurt is er blij mee.

“De tuin was saai,” zegt Leyla. “Je kon er weinig doen. Ik wilde graag dat de tuin mooier en beter zou worden, zodat buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.” Staedion wilde ook de tuin verbeteren. De tuin ligt in het deel van Zuidwest dat het laatst wordt gesloopt. Tot die tijd is het belangrijk dat de bewoners zich er prettig voelen. Leyla nam de rol van vrijwilliger voor de tuin op zich. “Ik heb bij alle bewoners uit de flats en de huizen hieromheen aangebeld om te vragen wat ze met de tuin wilden. Veel buren wilden een ontmoetingsplek. Daarvoor heb ik handtekeningen opgehaald.”

Meer te doen voor de kinderen

In de tuin stonden voorheen 2 kleine tafels waar veel gebruik van werd gemaakt. Nu staat er een grote picknicktafel onder een overkapping. Leyla vertelt: “Het prieel is nog niet klaar, daar moet nog een klimplant tegenaan komen. En er staat nu een hekje omheen met een haag die nog moet groeien. Maar bij mooi weer zitten hier altijd mensen. Om te ontbijten of te lunchen, of zoals nu, om thee te drinken en met elkaar te praten. Het is heel gezellig. En hier wonen ook heel veel kinderen. Nu die een mooie grote schommel hebben, is er meer te doen voor ze en is er meer contact tussen de kinderen.”

Poffertjes

Op 17 april zijn de fruitbomen geplant en zijn het prieel en de schommel feestelijk in gebruik genomen, vertelt Leyla. “Dat was een gezellige middag. Je kon poffertjes eten, er stond een springkussen en er was een koffiekar. Ook kon je advies over planten krijgen. Het was heel leuk. Mijn man en ik hebben geholpen bij het planten van de bomen. Nu staan er 10 appelbomen, perenbomen en kersenbomen.” Aan sommige bomen zit al bloesem, dus daar kan de buurt binnenkort van snoepen en lekkere dingen mee koken en bakken. En als de wijk aan de beurt is voor nieuwbouw, kunnen de bomen worden verplaatst, want ze zijn met kluit geplant.

Vriendinnen

Een van de buurvrouwen die graag in de tuin zit, is Nouria. “Ja, het is gezellig. En ik vind ook de schommel heel leuk, daar zijn alle kinderen blij mee. Er mogen nog wel meer dingen komen om te spelen.” Tegenover haar zit Nursel, die niet in de buurt woont, maar er wel vaak komt. “Ik heb hier mijn vriendinnen en ik ga vaak thee met ze drinken. Het is fijn dat we hier nu goed kunnen zitten.”

Schoon houden

Wie Leyla een compliment wil geven, is Staedion-consulent leefbaarheid en participatie Faisal. “Hij heeft hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen,” zegt Leyla. “Ik heb vaak met hem gesproken, hij was heel betrokken.” En nu de tuin zo mooi is, is Leyla van plan om dat zo te houden. “Samen met mijn man houd ik al jaren de tuin schoon. Soms moet ik mensen aanspreken, dan vraag ik: maak je thuis ook zo’n rommel? Het is belangrijk dat het schoon is, dan blijft het mooi.”

Uitgelicht

Bouwlust en Vrederust muurschildering

Meer over Bouwlust en Vrederust

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.