Sporten zonder zorgen in Siems Home in de ZHB-Hoven
Sport moet bereikbaar zijn voor iedereen, ook voor minder bedeelden. Daarom runde Siem de Wit voor zijn buurtbewoners in de ZHB-Hoven in het Centrum een mini-sportschooltje, het Krachthonk. Al voor zijn overlijden in 2020 nam bovenbuurmeisje Salwa de taken over. Nu is het sportschooltje gerenoveerd en op woensdag 10 juni mocht Salwa het openen.
Nieuwe toestellen voor krachttraining staan te blinken in het Krachthonk. En vanaf de foto aan de muur kijkt Siem toe. Hij zou blij zijn geweest met de heropening van zijn sportschooltje. Ook nog met ballonnen, een koffiekar, een springkussen en de sporters/dansers van Skitta & The Skittagirls. En natuurlijk zijn oogappel, bovenbuurmeisje Salwa. Zij vertelt: “Mijn vader en Opa Siem, zoals ik hem noemde, kwamen in de jaren 80 tegelijk in de ZHB-Hoven wonen. Later kwam de rest van ons gezin uit Marokko over, en ik ben hier geboren. Siem heeft onze familie toen vaak geholpen. Hij vond kleur of taal niet belangrijk. Iedereen was één grote familie, zo zag hij het. Hij betrok iedereen overal bij. Voor wie het niet breed had, zocht hij oplossingen. Bij hem kon je lachen en huilen.”
Beloofd
Siem was ooit Nederlands kampioen boksen, gewichtheffen en worstelen, en was voorzitter van vechtsportschool Dojo Kamakura. Sport was heilig voor hem, zegt Salwa. “Hij motiveerde iedereen. Hij organiseerde buurtspeeldagen, want vooral kinderen en jongeren wilde hij laten bewegen. Mij nam hij ook altijd mee naar Kamakura. Toen zijn vrouw was overleden en hij ziek werd, hebben we hem een paar jaar verzorgd. Ik ging elke dag een paar keer bij hem langs. Op zijn sterfbed zei hij tegen me: wij hebben hetzelfde stukje in ons hart, wil jij het Krachthonk voortzetten? Dat heb ik hem beloofd. Staedion gaf akkoord om de ruimte die Opa Siem al gratis mocht gebruiken voort te zetten. Het moest van binnen worden opgeknapt, maar ik kreeg geen geld bij elkaar. Toen heb ik in mijn netwerk geld ingezameld en zelf bijgelegd. Samen met Tamah van Wijkz en Rashied van Staedion heb ik veel gepraat en uiteindelijk geld bij de gemeente losgepeuterd, zodat ik iedereen kon terugbetalen.”
Jongeren iets bieden
Na het openingswoord van Tamah knipt Salwa het lint door en is Siems Home geopend. Een van de eersten die een kijkje neemt, is buurtbewoner Skielo. Hij vertelt: “Ik heb jarenlang in Siems Krachthonk getraind. Siem werd de Koning van de Boekhorststraat genoemd, daar was hij geboren. Wij noemden hem Ome Siem. Eerst was hij een boefje, maar later zette hij zich in voor anderen. Voordat hij hier kwam wonen, had hij al een sportschooltje. Hij was erg betrokken bij jongeren die minder hadden, daarvoor sprak hij ook in op het stadhuis. Hij vond dat je de jeugd niet iets moest verbieden zonder ze ook iets te bieden. Toen kreeg hij deze ruimte. En ik ben blij dat het Krachthonk is gerenoveerd. Ik ga weer trainen hoor!”
Niet afgetraind
Intussen zijn Skitta & The Skittagirls begonnen met een workout voor de buurtkinderen. Salwa doet lekker mee. Na afloop zegt ze: “Met trots kan ik zeggen dat ik mijn belofte ben nagekomen. Bewegen is goed voor de gezondheid, maar veel kwetsbare mensen kunnen de sportschool niet betalen. Siems Home is gratis voor de buurt. Iedereen moet zich hier op z’n gemak voelen. Je hoeft met niemand te concurreren, je hoeft niet afgetraind te zijn. En nu ik het stokje heb overgenomen van Opa Siem, hoop ik dat ik hetzelfde kan betekenen voor de buurt als hij.”
Uitgelicht
Meer over Centrum
Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.