Bewonersverhaal

Stichting Sarita: eigenlijk voor vrouwen, maar niet alleen

Henna Mathura de Stichting Vrouwen Organisatie Sarita

In 1994 startte Henna Mathura de Stichting Vrouwen Organisatie Sarita om vrouwen – maar ook mannen! – te laten groeien en bloeien. Op 22 september wordt gevierd dat Sarita 30 jaar bestaat. Tijdens dit jubileumfeest voeren vaste deelnemers van de activiteiten een toneelstuk uit over een groot probleem onder ouderen.

Ze kennen de tekst bijna uit het hoofd, maar de puntjes moeten nog op de i. De acteurs Bea, Oedai, Anita, Santa en Carmen spelen zeer geconcentreerd. Anita vertelt: “Het toneelstuk gaat over een oudere dame die door haar eigen zoons wordt uitgebuit. Ze kon net rondkomen van haar AOW en weduwenpensioen, maar kan nu niet mee met een dagtocht naar Giethoorn en kan de kapper niet meer betalen. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. We brengen dit als toneelstuk om mensen te waarschuwen, want er zijn veel slachtoffers van uitbuiting door de directe omgeving.”

Veel activiteiten

Het is een goed voorbeeld van wat Sarita doet, zegt voorzitter Henna. “We organiseren allerlei activiteiten. Ook eenzaamheid bestrijden vinden we heel belangrijk. Sarita betekent ‘snelstromende rivier’, en net zoals de rivier iedereen water brengt, willen wij iedereen ondersteuning bieden.” De stichting organiseert wekelijks wandelingen en er zijn workshops over uiterlijke verzorging, persoonlijke ontwikkeling en mindfulness, om een paar dingen uit het programma te noemen. Maar nog meer aandacht schenkt Sarita aan maatschappelijke kwesties, zoals de positie van vrouwen. “We voeren dialogen en houden expertmeetings. Over vrouwenemancipatie, maar ook over thema’s zoals budgetteren, en over bijvoorbeeld babbeltrucs en ouderenmishandeling.” 

Thuis minder ruzie

De leden hebben er veel aan, weet Henna. “We zijn eigenlijk een vrouwenorganisatie, maar zonder mannen kunnen vrouwen niet emanciperen. Dus we nodigen de mannen ook uit. Dan zien ze dat we vrouwen niet tegen hen opzetten, maar dat ze hier veel leren, zodat het beter met ze gaat. Dan is er thuis minder ruzie en kunnen ze ook samen meer leuke dingen doen. En de man gaat dan ook meer tijd aan de kinderen besteden. Het mooiste vind ik het als een man achter de kinderwagen gaat lopen. Dat hebben wij dan toch mooi voor elkaar gekregen!”

Ondersteuning

Henna begon stichting Sarita 30 jaar geleden samen met een vriend die in het agogisch werk zat. Ze vertelt: “Het doel was om de vrouwen die uit Suriname naar Nederland kwamen te bereiken, want die zaten veel thuis. En ze konden wel wat ondersteuning gebruiken. In die tijd hebben we heel veel vrouwen bereikt.” Henna stak al haar vrije tijd in de stichting. “Ik zat in het onderwijs en draaide de stichting naast mijn werk, dus in het weekend en ’s avonds. Dat werd te zwaar. In 2016 ben ik vervroegd met pensioen gegaan om me helemaal aan Sarita te kunnen wijden.” 

30 jaar Sarita vieren

De leden zijn vooral Surinaamse Hindoes, maar grotere activiteiten zijn juist bedoeld voor alle culturen: “Die willen we bij elkaar brengen. Dat doen we ook als we het 30-jarig bestaan vieren.” Dat gebeurt op 22 september van 12:30 tot 18:30 uur, met natuurlijk koffie, maar ook met voordrachten, een lezing, een dialoog en muziek. En natuurlijk het toneelstuk waar de dames nog even hard voor oefenen...

Stichting Sarita

Regentesseplein 148

Tel: 06-24201847

Website: www.stichtingsarita.nl

E-mail: info@stichtingsarita.nl

Voor het jubileumfeest is aanmelden noodzakelijk. Niet-leden betalen 5 euro toegang. 

Uitgelicht

Regentessekwartier-De Verademing

Meer over Regentessekwartier

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.