Voor jongeren die vastlopen: Jongerenpunt070
Veel jongeren in de stad hebben problemen. Schulden, trauma’s, schooluitval... Met maatwerk wil Jongerenpunt070 ze ondersteunen en op de rit helpen. Coach Ziggy werkt vol overgave voor én met deze jongeren.
Stel, je bent tussen de 16 en de 27 jaar. En je hebt problemen met werk vinden, met je school afmaken of met andere dingen. Dan kun je terecht bij de coaches van Jongerenpunt070. Zij helpen jongeren weer op de rit. Zo’n coach is Ziggy, die werkt vanuit de vestiging aan de Vailliantlaan. Hij vertelt: “Jongeren die bij ons komen hebben meestal meerdere problemen tegelijk. Ze zijn bijvoorbeeld dakloos geraakt door schulden of hebben trauma’s. De chaos in hun hoofd is groot. Vaak hebben ze vanuit huis niet genoeg vaardigheden meegekregen, soms ondanks goede bedoelingen van de ouders. En in hun eentje komen ze er niet uit.”
Snel op weg
Het mooie van Jongerenpunt070 vindt Ziggy dat de aanpak voor al die verschillende problemen onder één dak zit. “We hebben op allerlei gebieden kennis in huis, maar werken ook nauw samen met organisaties in de stad. Dankzij onze korte lijntjes kunnen we de jongeren snel op weg helpen. We bestaan 3 jaar, en mede dankzij ons zijn in die tijd de afdelingen Sociale Zaken en Onderwijs van de gemeente bijvoorbeeld met elkaar gaan samenwerken, zodat hulp beter aansluit. Maar ook in de wijk werken we veel samen. Vooral met plekken waar jongeren graag komen, zoals de boksschool of het buurthuis.” Het is belangrijk om er op tijd bij te zijn, zegt Ziggy: “Als we vroeg in contact komen, kunnen we erger voorkomen.”
Veel wantrouwen
Sommige collega’s van Ziggy werken vaak achter de computer, maar hij trekt de wijk in. “Ik ga naar de plekken waar jongeren zich prettig voelen. Om contact te houden of om ze op het spoor te komen. Ik spreek niet op kantoor met ze af, maar in de sportschool of in de coffeeshop. De jongeren houden zelf de regie. Vaak wantrouwen ze de gemeente en instanties. Dan zijn er dingen misgegaan, want de gemeente laat ook wel eens steken vallen. Vanuit de ervaring van die jongeren is dat wantrouwen heel begrijpelijk en misschien zelfs terecht. Dat moet je snappen. Veel jongeren zijn ook allergisch voor het woord ‘hulp’.”
Veel geduld
Hoe wint Ziggy hun vertrouwen? “Ik zoek altijd op gevoel naar een ingang. Een relatie opbouwen vraagt veel geduld. Je moet niks forceren, maar ze veel tijd en ruimte geven.” Hij geeft een voorbeeld: “Via WhatsApp sprak ik met een jongen die de gemeente wantrouwde. Ik verzekerde hem: jij houdt de regie. Na een paar dagen kwam hij terug op de lijn: hij wilde wel afspreken. Maar dan in het buurthuis, waar hij me eerder had gezien. Ik gaf hem een kop koffie en een luisterend oor, en toen kwam hij los. Het beste is om jongeren zelf het tempo te laten bepalen. Ze achter de broek zitten werkt alleen maar nadelig.”
Verschil tussen toen en nu
Ziggy is enorm blij wanneer een jongere weer vooruit kan. “Laatst nog is iemand succesvol aan een baan geholpen. Geweldig. Dan volg ik die jongere nog een tijdje. Het is prachtig als je het verschil ziet tussen hoe iemand binnenkwam en hoe het daarna gaat.” Een extra mooie gebeurtenis: “Een van onze jongeren heeft pas een baan gekregen bij Jongerenpunt070. Die heeft een plus: een berg ervaringskennis die hij goed kan inzetten. Hij snapt precies wat de doelgroep nodig heeft.”
Meer weten?
Jongerenpunt070 zit op veel plaatsen in Den Haag. Een overzicht staat op de website.
Website: www.denhaag.nl/nl/werk-bijstand-en-uitkering/jongerenpunt070/
Telefoon: 06 - 10 30 73 24 (appen mag ook)
E-mail: jongerenpunt070@denhaag.nl
Ook via Instagram en LinkedIn reageert Jongerenpunt070.
Langskomen kan maandag t/m vrijdag tussen 9.00-17.00 uur op Leyweg 631 of Vaillantlaan 104b.