Over Staedion

Blog #14: Kan het anders? Ja, doen!

Gijsbert van Herk

‘Samen maximaal maatschappelijk presteren’ is het motto van Staedion. Onze bestuursvoorzitter Gijsbert van Herk voelt elke dag de urgentie om zich - samen met zijn medewerkers en partners in de stad - in te zetten voor mensen die het niet voor de wind gaat. Hóe en wat kan er anders? Afgelopen anderhalfjaar schreef hij hierover elke maand een blog. Dit is zijn laatste blog, #14.

Kan het anders? Ja, doen, doen, doen! 
Als ik terugkijk op het afgelopen 1,5 jaar en mijn blogs teruglees, dan weet ik zeker: het goede behouden. Jazeker, en soms kan het echt anders. Voor onze huurders, voor bewoners, voor onze stad Den Haag. Het leek me goed hier bij stil te staan. We hebben een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid die verder gaat dan alleen woningen verhuren. We zijn er voor de mensen in de stad en regio. Signaleren van zaken in onze stad die beter kunnen, is niet genoeg. Doen, doen, doen, is een van mijn motto’s en niet toevallig een van onze kernwaarden binnen Staedion. Dat lukt niet als je achter je bureau blijft zitten. Ik ga graag de paden op, de lanen in. 

Politie
In het afgelopen drie jaar benaderde ik talloze collega’s van (maatschappelijke) organisaties. Gewoon om te horen en te vertellen wat we samen voor onze bewoners en stad kunnen betekenen. Dat telefoontje leverde soms verbazing op, maar een afspraak leidde vaak wél tot concrete oplossingen. Zo was de politie verrast dat ik belde, maar nu kunnen we met trots melden dat we agenten in opleiding in de stad een betaalbare woonruimte bieden. Met dank aan ons woonconcept ‘friends-woning’ waarmee mensen een woning kunnen delen. De politie heeft ook - samen met andere organisaties in de stad - meegedacht over de toekomst van knooppunt Moerwijk. En werken we ook mee samen bij handhavingsacties. 

Actieplan Moerwijk
Tijdens de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam presenteerden we aan de gemeente Den Haag het actieplan Viersprong Moerwijk voor vier wijken en hun bewoners rondom knooppunt Moerwijk. Dat deel van de stad moet de nieuwe stadsentree van Den Haag Zuidwest worden. We werken in onze plannen samen met enkele andere organisaties in het Haagse. Maar dat niet alleen. Als Staedion namen we het initiatief om diverse partners in onze stad op te zoeken en hen bij het plan te betrekken. Je hoeft niet altijd aan de gemeente te vragen, iets terugdoen is ook een manier. Van wonen tot werken, van zorg tot vervoer, van onderwijs tot cultuur. Deze gezamenlijke aanpak laat de onbenutte kansen voor de vier wijken en hun bewoners zien. En daar doen we het voor. 

Foto's projecten

Van muurschildering tot daktuin
Soms is het groot denken, maar ook in het klein liggen er kansen om de wijken en hun bewoners verder te helpen. Je moet die kansen wél zien en in actie komen. Door bijvoorbeeld een kunstenaar de ruimte te bieden om op één van onze flats een hele, fraaie muurschildering te laten maken. Een mooie buurt maakt mensen trots. Of door met partners samen te werken die onze lege daken kunnen omtoveren tot daktuinen. De voordelen zijn evident: deze tuinen op daken maken het leven in onze stad groener en gezonder. En zo zijn er veel meer voorbeelden. 

Tegen de stroom in 
Hoe we dat doen? Niet door te strijden tegen ‘de systeemwereld’, maar hier handig mee omgaan en een doel voor ogen te houden. En daarmee bedoel ik: ga in gesprek in de buurten en wijk af van de gebaande paden, zet een streep door eindeloze overleggen die te weinig opleveren en vooral: zet het gedeelde belang voor onze stad - en niet het eigen belang - op de eerste plaats. Begrijp me niet verkeerd: de meeste mensen werken met de beste bedoelingen. Maar we blijven te vaak hangen in wat we gewend zijn om te doen of we blijven te beleefd. Dat patroon wil ik doorbreken: door niet alleen te signaleren, of het initiatief te nemen, maar ook door verantwoordelijkheid te pakken. Als het moet tegen de stroom in om anders durven te zijn.

Reacties 
Onze acties - en ook sommige van mijn blogs - roepen reacties op. En dat is juist goed. Soms zijn er ook reacties die minder positief zijn. Mensen vragen zich soms af waar ik mij mee bemoei. Of ze vinden mij te drammerig. Wat dan helpt is om uit te leggen wat ons doel is. Het gaat niet om gelijk te krijgen, maar om samen onze stad en haar bewoners vooruit te helpen. De uitspraak ‘Niemand is voor zichzelf geboren’ van Erasmus spreekt mij heel erg aan en is hier op z’n plaats. Ik zet mij, samen met mijn collega’s van Staedion, graag in voor onze bewoners in de stad, vooral voor degenen die het niet op eigen kracht redden. Daar kom ik elke dag mijn bed voor uit. 

‘Bouwen doen we ook’
De afgelopen periode kreeg ik ook veel de vraag om iets te bloggen over onze vastgoedportefeuille. We leveren meer woningen aan onze stad dan ons afgesproken aandeel en we renoveren en innoveren. Maar ik zet het liever in het teken van bewoners en woningzoekenden vooruit te helpen. Oftewel snellere procedures en meer bouwvergunningen zijn altijd welkom. Maar natuurlijk bouwen doen we ook, een plaatje past hier beter bij dan een praatje: bekijk ons overzicht (een selectie van onze nieuwbouw- en renovatieprojecten) of voor meer informatie over onze bouwprojecten

Projecten foto's

Laatste blog, interviewreeks na de zomer 
Mijn blog stopt na de zomer, maar met onze maatschappelijke opdracht gaan we onverminderd door. Na de zomer starten we met een interviewreeks, waarin ik per keer samen met een (maatschappelijke) partner van Staedion in gesprek ga. Rode draad van de interviewreeks is hoe we samen onze stad en onze bewoners verder kunnen helpen, nu en in de toekomst. Het kan dus anders en dat gaan we ook doen. We blijven in gesprek! 

Namens Staedion wens ik iedereen een mooie zomer en graag tot ziens!